Δωρεά Οργάνων


Δωρεά Οργάνων
Δωρεά οργάνων μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:
  • Δωρεά από κλινικά νεκρούς ανθρώπους που βρίσκονται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης κάποιου νοσοκομείου.
  • Δωρεά οργάνων από ασθενείς των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί.
  • Δωρεά από άτομα που βρίσκονται εν ζωή (συγγενικά ή συναισθηματικά συνδεδεμένα άτομα).
Η πλειοψηφία των οργάνων προέρχονται από κλινικά νεκρούς δωρητές - ανθρώπους των οποίων οι εγκέφαλοι νεκρώθηκαν ενώ αυτοί βρισκόντουσαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ανέπνεαν με τη βοήθεια μηχανήματος και των οποίων η καρδιά δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είχαν πάθει εγκεφαλικό ή να είχαν εμπλακεί σε ατύχημα.
Στον ασθενή που είναι κλινικά νεκρός, η κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου έχει διακοπεί  και ο εγκέφαλος νεκρώθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, μερικά όργανα μπορεί να λειτουργούν όσο συνεχίζεται η μηχανική υποστήριξη του ασθενή (αναπνευστήρας) και η καρδιά του δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί.
Μερικές φορές τα νεφρά (αλλά όχι άλλα όργανα) μπορεί να αφαιρεθούν από δωρητές των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει. Τα νεφρά πρέπει αν αφαιρεθούν μέσα σε 30-45 λεπτά από τη στιγμή που σταμάτησε η καρδιά, αλλιώς δε θα είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση.
Άνθρωποι που είχαν μολύνσεις, καρκίνο ή ξεπερνούν τα 65 χρόνια σε ηλικία είναι ακατάλληλα για δωρητές.
Όταν το προσωπικό του νοσοκομείου αναγνωρίσει ένα πιθανό δωρητή, θα πρέπει να προσεγγίσει την οικογένεια του με σεβασμό και ευαισθησία για να συζητήσουν την πιθανότητα δωρεάς των οργάνων του. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες βρίσκουν  μια παρηγοριά για το θάνατο του ανθρώπου τους δωρίζοντας τα όργανά του.
Όργανα μπορούν να δωριστούν από συγγενείς ή σε λιγότερες περιπτώσεις, από κάποιον που είναι συναισθηματικά δεσμευμένος, όπως οι σύζυγοι. Η πιο κοινή περίπτωση δωρεάς από ζωντανό δωρητή είναι αυτή των νεφρών. Επίσης μπορεί να γίνει δωρεά ενός μέρους του ήπατος από ένα γονέα στο παιδί του.


Υπουργείο Υγείας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων



Έτη μεταμοσχεύσεων έχουν οριστεί το 2011 και το 2012 από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης, ώστε να γίνει σε όλους συνείδηση τι σημαίνει μεταμόσχευση. Οι πολιτικές ενημέρωσης θα περάσουν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ειδική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων. «Κορυφαία πολιτική Δημόσιας Υγείας είναι οι μεταμοσχεύσεις», είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στον νέο νόμο τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία, αλλά η νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει τη δωρεά οργάνων και όχι να την αποτρέπει».

Οι Έλληνες, δυστυχώς, στέκονται με καχυποψία απέναντι στη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού. Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα και το υπουργείο Υγείας για τον αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, η ενημέρωση γύρω από τις μεταμοσχεύσεις είναι ανεπαρκής, επικρατεί σύγχυση και στρέβλωση της πραγματικότητας. Ωστόσο, θετική καταγράφεται η διάθεση του κοινού απέναντι στον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες κρίνονται «πράξη ανθρωπισμού, αλτρουισμού και βοήθεια στον συνάνθρωπο».

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και για τις μεταμοσχεύσεις, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια απ΄ όλους για να προχωρήσουμε». Όλα θα κριθούν, είπε, από τη λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων τους, των γιατρών, αλλά και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων.

Η ερώτηση, που τίθεται συνέχεια, είναι γιατί η Ισπανία πέτυχε και σήμερα να είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων; Η απάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται σε τρία σημεία. Πρώτον, οι συντονιστές είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεύτερον, ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η λίστα αναμονής των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη για μόσχευμα. «Η σειρά δεν θα ανατραπεί για κανέναν λόγο», είπε ο υπουργος και πρόσθεσε πως «αυτό αποτελεί βασικό μοχλό της πειθούς, όπως επίσης και η προβολή των πετυχημένων μεταμοσχεύσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Ποιοι είναι, όμως, οι συντονιστές και ποιος ο ρόλος τους στην όλη διαδικασία;

Οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων (ΤΣΜ) αποτελούν συνδέσμους και πολύτιμους συνεργάτες του ΕΟΜ με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι δότες. Είναι γιατροί ή νοσηλευτές των Νοσοκομείων και είναι αρμόδιοι για το Συντονισμό της Δωρεάς Οργάνων, όποτε προκύπτει δότης.

Ο ΤΣΜ είναι ο επαγγελματίας - «κλειδί» για την αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Εργάζεται στην «πηγή» των μοσχευμάτων και από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών ως δοτών οργάνων.

Η λειτουργία του θεσμού των Τοπικών Συντονιστών είναι και ο βασικός λόγος της επιτυχίας του «Ισπανικού Μοντέλου», που έφερε την Ισπανία πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων. Οι ΤΣΜ στην Ισπανία απασχολούνται σε ξεχωριστή υπηρεσία του νοσοκομείου, που ονομάζεται Υπηρεσία Εξεύρεσης Μοσχευμάτων, με αρμοδιότητες σχετικές μόνο με την εξεύρεση και την αξιοποίηση των δυνητικών δοτών.

Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΜ συνεργάζεται με 111 Τοπικούς Συντονιστές σε 84 ΜΕΘ της χώρας.

Ειδικότερα, οι ΤΣΜ: 
Φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου τους απ' όπου μπορεί να προκύψει δότης.
Ενημερώνουν την οικογένεια του δυνητικού δότη, της προτείνουν τη δυνατότητα δωρεάς και την υποστηρίζουν ψυχολογικά.

Συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία δωρεάς οργάνων σε συνεργασία με τον ΕΟΜ.
Οργανώνουν, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων εντός του νοσοκομείου τους, αλλά και στο ευρύ κοινό της περιοχής τους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε», είπε ο υπουργός και κάλεσε όλους να συστρατευθούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Είπε ακόμη ότι οι συνεδριάσεις του ΕΟΜ θα είναι ανοιχτές στην κοινωνία, όπως και όλα τα θέματα πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν για δεύτερη φορά οι πρώην υπουργοί Υγείας (στην πρώτη συνεδρίαση είχαν προσέλθει 14).
Για έλλειψη συντονισμού έκανε λόγο στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι «για να έχουμε επανεκκίνηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, χρειαζόμαστε μονάδες, συντονιστές και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν εποπτικό ρόλο. Δεν πρέπει να χάνονται μοσχεύματα και πρέπει να περιορίσουμε τη φυγή ασθενών στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε και προς την κατεύθυνση ίδρυσης διευθυντικού κέντρου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, που θα απευθύνεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Για καλύτερο συντονισμό έκανε λόγο και η βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, ενώ η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, μίλησε για συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια»

.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ

  1. Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
  2. Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.
  3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και
  4. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

ΕΠΙΣΗΣ δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από :

Καρδιαγγειακές νόσους, Αρρυθμίες, Υπέρταση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νεοπλασίες, Αιματολογικές νόσους, Επιληψία , Ανεπάρκεια G6PD, Χρόνιες λοιμώξεις, Ψυχικές νόσους, Σακχαρώδη και ʼποιο διαβήτη υπό αγωγή, Χρόνιες νόσους ή Ανεπάρκειες οργάνων.