Σήμα κινδύνου για το αίμα...





Τεράστια είναι τα κενά του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας μας και, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος πολλές περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αίμα. Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Τονίζουν ότι χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και άλλες χρόνιες παθήσεις βρίσκονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε «ομηρία» και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλειφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της έλλειψης αίματος και να σταματήσει επιτέλους η «αιμορραγία» του εθνικού συστήματος αιμοδοσίας.
Η ΠΟΣΕΑ, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται 106 σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, έχει ήδη στείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτιμώντας ότι η έλλειψη αίματος που θα σημειωθεί τους επόμενους μήνες θα είναι τραγική και έξω από κάθε πρόβλεψη. Η ομοσπονδία κατακλύζεται σε καθημερινή βάση από δραματικές εκκλήσεις των κατά τόπους συλλόγων αιμοδοτών, αλλά και των υπηρεσιών του ΕΣΥ για να βρεθεί το αίμα που χρειάζεται για να σωθούν οι ασθενείς. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ, Χρήστο Πρωτόπαπα, δυστυχώς, σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι αιμοληψίες μειώνονται και βρίσκονται στον αέρα λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης, καταργούνται σταδιακά προγραμματισμένες εξορμήσεις σε στρατόπεδα, χωριά, νησιά και συλλόγους για εθελοντική αιμοδοσία, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. 
Την ίδια ώρα, τα μέλη της ΠΟΣΕΑ καταγγέλλουν ότι η δραματική κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων χειροτερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες και εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι θα συνεχιστεί και φέτος η μείωση της εθελοντικής αιμοδοσίας που καταγράφηκε πέρσι και άγγιξε το 10%. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το 2010 η εθνική μας «δεξαμενή» των περίπου 650.000 μονάδων αίματος έχασε τουλάχιστον 50.000 μονάδες αίματος από εθελοντές και, αν συνεχιστεί και φέτος η ίδια πτωτική πορεία, θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα πολλές ελλείψεις στα νοσοκομεία και θα κινδυνεύσουν οι ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. 
Οπως επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαπας, για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε αίμα που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προγραμματίσουν τους θερινούς μήνες αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα, ενώ οι άδειες του ήδη μειωμένου προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας πρέπει να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπαίνει λουκέτο στα τμήματα και χάνονται πολύτιμες μονάδες αίματος.


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
http://www.agelioforos.gr/

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ

  1. Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
  2. Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.
  3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και
  4. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

ΕΠΙΣΗΣ δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από :

Καρδιαγγειακές νόσους, Αρρυθμίες, Υπέρταση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νεοπλασίες, Αιματολογικές νόσους, Επιληψία , Ανεπάρκεια G6PD, Χρόνιες λοιμώξεις, Ψυχικές νόσους, Σακχαρώδη και ʼποιο διαβήτη υπό αγωγή, Χρόνιες νόσους ή Ανεπάρκειες οργάνων.